Putting dreams to work.

Scrisoare deschisă la un an de la lansarea Rōnin

Rōnin Team on decembrie 1st, 2022 / Rōnin insights / 9 min read

12 luni de la lansarea Rōnin

Au trecut 12 luni de la lansarea Rōnin. Un concept curajos care își propune să revoluționeze modul în care companiile inovatoare atrag capital și construiesc o comunitate de suporteri care să îi ajute sa implementeze cu succes planurile lor ambițioase. 

Într-o piață europeană de venture capital în continuă creștere, într-o piața românească aflată la versiunea 1.0, într-un ecosistem fragmentat, în care accesul la resurse și oportunități de investiții este facilitat pentru un număr restrâns de membri. Într-un context în care nivelul educației de business și al educației financiare, în general, este scăzut. Într-o perioadă în care factorii macroeconomici influențează semnificativ performanța pieței în care activăm.

A fost un an plin de provocări, dar avem certitudinea că am validat modelul nostru de afacere cu piața. Un model complementar cu alte abordări existente, un model care răspunde la o serie de nevoi neacoperite de ecosistem încă.

 

Ce definește Rōnin astăzi?

Rōnin este o comunitate incluzivă a fondatorilor, a investitorilor, a experților din diverse industrii și a companiilor mature care sprijină scalarea ideilor inovatoare ale altor fondatori.

O comunitate a fondatorilor inovatori, indiferent de industria în care activează. Fondatori care folosesc tehnologia la diverse niveluri de intensitate, pentru a rezolva o nevoie reală a pieței.

O comunitate a investitorilor mici și mari, de la investitorul care își dorește să investească 100 de Euro în visul unui antreprenor care îl inspiră, până la investitori sofisticați, strategici sau instituționali, care investesc sume semnificative în echipa și ideea de afacere a fondatorilor.

O comunitate a experților din diverse industrii care ne ajută să analizăm în cele mai mici detalii fiecare idee inovatoare și care validează oportunitatea lansării unei campanii de finanțare. Experți care ne ajută să creștem nivelul de profesionalism al fondatorilor și nivelul de cunoștințe al investitorilor.

O comunitate a companiilor mature care sprijină fondatorii în implementarea pe scară largă a soluțiilor lor, în relația cu clienții finali (B2B sau B2C), național și internațional.

Rōnin este o platformă care reprezinta în egală măsură atât interesele fondatorilor, cât și pe cele ale investitorilor. Pentru că fondatorii au nevoie de capitalurile investitorilor la momentul potrivit, în timp ce investitorii își vor vedea capitalurile multiplicate de fondatori dedicați, care-și pun întreaga energie în implementarea cu succes a planurilor de afaceri.

Rōnin este o platformă cu procese digitale E2E, o platformă care folosește tehnologia cu scopul de a simplifica accesul tuturor utilizatorilor la portofoliul nostru complet de servicii.

Rōnin este o echipă de profesioniști ambițioși și dedicați 100% misiunii de a facilita pe scară largă accesul la resurse și la oportunități de investiții.

Toate elementele de mai sus fac din Rōnin un ecosistem cu un nivel ridicat de profesionalism, un ecosistem bazat pe încredere, un ecosistem în care toți membrii au de câștigat din valoarea adăugată generată. Avem certitudinea că abordarea noastră diferită, complementară cu practicile standard din piață contribuie la dezvoltarea industriei.

Fondatorii au nevoie de mai mult decât acces la finanțare. Au nevoie de educație de business și au nevoie de sprijin operațional în implementarea planurilor lor de afaceri. 

Investitorii caută multiplicarea  disponibilităților lor financiare în industrii diverse. Și există un număr mare de investitori nesofisticați care își doresc accesul la această clasă nouă de investiții cu un potențial ridicat de a le oferi randamente superioare altor instrumente de investiții, pe un orizont de timp mediu, cu un risc mai ridicat.

 

Comunitatea Rōnin în cifre, astăzi, la 1 an de la lansare:

 • 3400 de membri care cred în misiunea noastră
 • 7 echipe de fondatori care au avut încredere în capacitatea noastră de a-i sprijini dincolo de atragerea finanțării
 • Peste 1 mil Euro atrași în campaniile finalizate până la acest moment
 • Peste 50% din tichetele atrase în campaniile derulate sunt de la investitori mici
 • Peste 30% dintre investitori au investit în minim 2 campanii 
 • Cel mai tânăr investitor Rōnin are 20 ani, cel mai în vârstă are 63 de ani
 • Gender diversity: 15% investitoare și 85% investitori
 • Toate start-up-urile folosesc tehnologia ca și enabler în modelul lor de afaceri. 4 dintre ele la un nivel ridicat de intensitate, 3 dintre ele la un nivel moderat de intensitate
 • Parteneriate cu 5 programe de accelerare și o rețea de scalare internațională, cu membri în peste 40 de țări
 • Zeci de experți în diverse industrii care contribuie la validarea oportunităților de investiții și la mentorarea fondatorilor

 

Fondatorii care au avut încredere în Rōnin până acum

Softlead – o soluție SaaS care ajută companiile să aleagă soluția software potrivită. Au crescut in 2022 cu peste 70% numărul proiectelor de digitalizare, cu 97% încasările și au semnat un parteneriat strategic cu Visa, pentru digitalizarea companiilor din România

StockBinder – o soluție SaaS care accelereaza afacerile de tip e-commerce. Au încheiat parteneriate cu 2 dintre cele mai mari agenții de digital marketing din România și au atras primul client internațional, în Spania

Autovantage –  un marketplace care simplifică achiziția unei mașini pentru clienții persoane fizice. Au deschis un birou in Croația, pregătesc deschiderea biroului din Italia și pregătesc lansarea de soluții de finanțare pentru mașinile achiziționate prin platformă.

Repsmate – o soluție SaaS care utilizează Artificial Intelligence și Machine Learning pentru a crește calitatea interacțiunilor companiilor cu clienții lor, generând creșterea veniturilor și scăderea costurilor. Au semnat contracte cu un ARR de peste 700.000 Euro, sunt în discuții avansate pentru semnarea uncor contracte cu ARR de peste încă 800.000 Euro și au început discuțiile cu potențiali clienți din piața europeană.

Playerfy – este o platformă de real-life gamification, în care iubitorii de sport găsesc arenele și coechipierii potriviți pentru organizarea de meciuri sau competiții. 

Drooler – o companie care produce mâncare gătită pentru câini, pe baza studiilor și a rețetelor personalizate elaborate în parteneriat cu Universitatea de Medicina Veterinară Cluj-Napoca

AI Minded – o soluție care folosește Artificial Intelligence pentru accelerarea tratamentului cancerului, prin automatizarea analizei imaginilor în clinicile de radioterapie.

 

Educația financiară – o misiune în sine

Pentru echipa Rōnin, accesul facil la educație financiară reprezintă o misiune în sine. Ne-am dorit să oferim publicului larg cunoștințe și instrumente cu aplicabilitate directă care să ajute investitorii să construiască strategiile optime prin care să-și gestioneze mai bine finanțele și să genereze siguranță și libertate financiară. În acest sens am apelat la specialiști în domeniu care pot traduce cu ușurința concepte și noțiuni despre investiții pe înțelesul tuturor. Cu ajutorul lor am dezvoltat programe educaționale oferite gratuit comunității Rōnin. 

Un exemplu ar fi seria educațională Think, talk and act like an investor, o inițiativă derulată în parteneriat cu Iancu Guda, realizatorul emisiunii Banii în Mișcare, autorul a 3 bestsellere din sfera economico-financiara, lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București și CEO COFACE Services. Vorbim de o serie de 7 webinarii interactive cu focus pe principii și tehnici investiționale, pe o suită de teme diverse de la planificare și echilibru financiar, tipuri de investiții și diversificarea portofoliului, evaluarea oportunităților, dar și a riscurilor și factorilor de impact în investiții, până la monitorizarea acestora și opțiuni de lichidizare.

Peste 1000 de persoane cu vârste și background-uri diferite au participat la aceste webinarii și au învățat cum să-și gestioneze finanțele proprii și cum să ia decizii financiare informate și eficiente.

Dincolo de asta, educația fondatorilor și creșterea nivelului de investibilitate a startup-urilor sunt câteva din ingredientele principale necesare pentru campanii de crowdfunding de succes. Aspecte la care contribuim fie în mod direct prin echipa internă de mentori și specialiști de business care oferă sprijin și consultanță antreprenorilor interesați să atragă finanțare, fie prin parteneriatele dezvoltate cu programe de accelerare și incubare startup-uri, naționale și internaționale, precum Commons Accel, Techcelerator, Match-Maker Ventures, F&B Business Accelerator sau Step Fwd.

 

Ce urmează pentru Rōnin ?

Eforturile noastre în perioada următoare se vor concentra pe următoarele direcții principale:

 1. În primul rând, vom continua să pariem pe creșterea ecosistemului românesc de start-up-uri. Credem că există un potențial uriaș, nevalorificat. Vom ajuta cât mai multe companii să treacă de fazele inițiale ale dezvoltării, să atragă finanțare și să monetizeze soluțiile lor pe piețele naționale și internaționale. Vom contribui la educația fondatorilor și investitorilor, în egală măsură. Vom crește numărul de parteneri naționali și internaționali din ecosistem.
 2. Vom continua să adăugăm noi funcționalități în platformă, astfel încât să facilităm accesul cât mai multor investitori nesofisticați la oportunitățile de investiții.
 3. Vom scala modelul nostru de afaceri în piețele din regiune unde putem genera cel mai mare impact

 

Suntem recunoscători pentru sprijinul și încrederea membrilor comunității noastre

Le mulțumim tuturor membrilor comunității noastre: fondatori, investitori, experți, programe de accelerare și incubare, parteneri internaționali care contribuie la scalarea afacerilor fondatorilor, parteneri și colaboratori care ne-au fost alături din ziua 0. Suntem încrezători că împreună vom reuși să ducem mai departe misiunea Rōnin, aceea de a facilita pe scară largă accesul la resurse și la oportunități de investiții.

 

Cu recunoștință și încredere în ce va urma,

Ovidiu Ghiman

Co-Fondator și CEO Rōnin

Share:

Not a rōnin yet?

Join us

Read more insights

Founder's Story / 10 min read

Paving the Path to Sustainable Fashion: Meet Romina, Founder of Dressingz

Andra Costin on iulie 24th, 2023

In times when fashion and technology may seem like two distant worlds, Romina, the founder of Dressingz, saw an opportunity to bridge the gap and create a transformative impact. With a remarkable background in the fast-paced tech and telco industry, Romina's journey took a fascinating turn when she decided to venture into the pre-loved fashion realm.

Investing Insights / 9 min read

Introducing ELEC: Redefining Travel for a Sustainable Future

Andra Costin on iulie 11th, 2023

With a focus on sustainability and a vision to redefine travel, ELEC is ready to reshape the way we commute & travel, inspiring a greener and more sustainable world. To uncover the story behind their mission, we sat down with Alexandru Manea, founder and CEO of ELEC.