Putting dreams to work.
Prezentare generală a afacerii
Locație
Bucharest, România
Categorie
Comerț electronic, Fashion
Rezumatul campaniei
Obiectiv propus pentru finanțare
€250.000 - €500.000
Aport în acțiuni
7.41-13.79%
Valoare de piață
€3.500.000
Investiție minimă
€100
Zile rămase
0

Dressingz este un marketplace ce accelerează adopția modelului sustenabil circular de fashion, facilitând întâlnirea dintre pasionații de modă care doresc să vândă și cei care doresc să investească în articole pre-loved de lux. Astfel, prin reutilizare și revânzare, democratizează accesul la modă premium, transformând-o într-o investiție eficientă atât pentru consumatori, cât și pentru planetă.

€330.700 din €250.000 finanțată

132%

Povestea businessului

Romina Tăzlăoanu a construit DRESSINGZ din pasiunea ei pentru modă și grija pentru mediu. După o carieră de peste 20 de ani în marketing, în companii de tehnologie și telecomunicații, s-a întors la o pasiune veche – moda. Deși la prima vedere tehnologia nu are foarte multe în comun cu moda, ideea ei de business le aduce împreună cu scopul de a aduce un plus de bine în garderobele iubitorilor de fashion, dar și un plus de bine pentru planetă. Un business inovator care să îi reflecte pasiunea și care să aducă un impact pozitiv în societate, sunt ingredientele care îi dau energie, entuziasm și viziune. 

Anca Stan este Co-Fondator Dressingz și contribuie cu experiența ei vastă în financiar, audit si evaluări ca CFO în companii din domeniul transportului, energiei, construcțiilor și Big4. Ea este un mare fan al soluțiilor inovative menite să facă viața mai eficientă, integrată si sustenabilă.

Motivația noastră? Convingerea că Dressingz poate oferi alternativa eficientă și responsabilă la modelul actual de consum nesustenabil al modei. Dacă suntem seduși de frumusețea pe care industria de fashion o aduce în viața noastră, nu putem fi ipocriți și ignora deșeurile și poluarea pe care le generează. Apelul la sustenabilitate nu mai este doar un trend, nici titlu de PR. Este o nevoie reală și din ce în ce mai acută.” – Romina Tăzlăoanu.


Context

120 miliarde de haine sunt produse în fiecare an, dar 85% din textile sfârșesc arse în gropi de gunoi. Purtăm doar 50% din ce cumpărăm. Cumpărăm mai multe articole de modă decât înainte, dar purtăm un lucru mult mai puțin. Industria modei este a doua mare consumatoare de apă și este responsabilă de 10% din emisiile de carbon ale omenirii, mai mult decât toate zborurile internaționale și transportul maritim împreună. 

Această statistică tristă face din modă a doua mare industrie poluantă la nivel global (McKinsey Global data report, 2021). 


Problema

Consumul accelerat de fast fashion creează o mare risipă de resurse și poluare, la nivel mondial. Emisiile din fast fashion vor crește cu 50% până în 2030, dacă ritmul curent de creștere se păstrează (Ellen McArthur Foundation). 

Consumul irațional creează de asemenea risipă și la nivel personal, cu efect direct asupra modului de viață – risipa de spațiu (și implicit dezordine) și risipa de bani. Deoarece cumpărăm multe haine ieftine, iar noțiunea de ieftin se reflectă în final doar în calitate, nu și în prețul total plătit. Noțiunea de fast-fashion bun la preț devine doar un miraj, deoarece cumpărăm mult prea des, mult prea mult articole de calitate proastă, pe care le purtăm doar de câteva ori, făcând din asta o investiție absolut neprofitabilă.


Soluție

Soluția noastă vine să schimbe modelul liniar actual al industriei de fashion, cu scopul de a extinde ciclul de viață al articolelor de fashion.

Dacă repunem în circulație un item pre-owned, îi extindem viața cu aprox. 9 luni, ceea ce conduce la scăderea amprentei de carbon și a poluării cu până la 30%! Dacă numărul de utilizări al unui articol s-ar dubla în medie, emisiile de gaz de seră ar fi cu 44% mai mici (Ellen McArthur Foundation). Hainele fast fashion nu pot fi sustenabile prin natura lor. Calitatea slabă a materialelor le face greu de refolosit sau reciclat.

Pe de altă parte, moda premium/de lux care poate avea o durată de viață mult mai mare și poate rezista în timp datorită calității, durabilității și stilului atemporal, este scumpă, și de aceea inaccesibilă. majorității. 

Scopul nostru este să facem circularitatea un nou modus operandi în consumul de modă, prin reutilizare și revânzare, democratizând accesul la modă premium și de lux și transformând-o într-o investiție eficientă atât pentru consumatori ,cât și pentru planetă.”– Romina Tăzlăoanu

Soluția Dressingz este un marketplace de modă premium, unde consumatorii pot vinde și cumpăra articole din garderobele personale, extinzând astfel ciclul de viață al hainelor lor de calitate.

Dincolo de asta, conectăm la platforma Dressingz și business-uri de fashion care fac din sustenabilitate o prioritate si cărora le oferim posibilitatea, prin parteneriat, să susțină și să recompenseze consumatorii care fac resell, printr-un ciclu de 1 in – 1 out: utilizatorul vinde un produs pe Dressingz și este recompensat automat cu un voucher co-branded pentru achiziția unui nou produs al brandului respectiv. Brandul partener, dincolo de imaginea responsabilă și acțiunea de sustenabilitate, se bucură de clienți noi sau repetitivi. Avem deja 9 astfel de branduri de designer partenere, integrate în procesele noastre, printre care și Murmur, Amalin, Sarto Bespoke, Depot96, Atu Body Couture.

Un proiect inovativ care duce mai departe acest tip de parteneriat este “the resell inception” model. Ne dorim să ajutăm consumatorii să se gândească la resell încă din primul moment al achiziției produsului. Prin scanarea unui QR de pe eticheta produsului, consumatorul va putea accesa un estimat al prețului de vânzare într-un orizont de 5 ani, ajutându-I astfel să privească achiziția ca pe o investiție (În US, cel mai important criteriu pe baza căruia target-ul Gen Z face o achiziție în fashion a devenit prețul de revânzare – McKinsey report). 

Mai mult, cu un singur click, consumatorul își poate lista produsul achiziționat într-o garderobă privată, în contul lui de pe Dressingz, fiindu-i apoi foarte ușor să își administreze garderoba, să-și planifice

ținutele în avans etc. În momentul în care dorește să vândă produsul respectiv, cu un singur click poate muta produsul din garderoba privată în garderoba (dressing-ul) pentru vânzare.

Al treilea participant în acest ecosistem sunt ONG-urile, care pot beneficia de donațiile Dressingz, consistând în articole mass market oferite de comunitatea de useri, în schimbul unor puncte de recompensă filantropice. Pe principiul “Tu vinzi, noi donăm” ne dorim să aducem un plus de bine și pentru categoriile defavorizate, și să direcționăm parte din articolele pe care userul nu le mai folosește și care nu mai au valoare de revânzare, către cei care au nevoie de ele.


Sumarizând avantajele pentru toate părțile: 


Avantaje pentru cumpărători 

acces la lux necostisitor 

acces la unicate de colecție 

fără risc de falsuri 

fără stres: plăți securizate, retururi acceptate 

livrare rapidă


Avantaje pentru vânzători 

ROI pentru articole de lux deținute 

•încasări rapide și sigure 

fără stres logistic (expediere gratuită de acasă)

detox al spațiului


Avantaje pentru planetă

mai puține deșeuri din articole nepurtate 

poluare redusă în producție 


Avantaje pentru companiile/brandurile de modă 

revendică efortul sustenabilității

favorizarea brandului și a preferinței de brand


Avantaje pentru ONG-uri

donații pentru cei vulnerabili


Misiunea afacerii / Concept

Misiunea noastră este să facem moda sustenabilă circulară noul normal, cu avantaje pentru planetă, consumatori, companii și ONG-uri.

De aceea: 

Facem ca totul să fie ușor, sigur și profitabil pentru ca orice consumator de modă să acceseze, reutilizeze și revândă modă de lux autentic. 

Reducem deșeurile și poluarea din modă prin menținerea în circulație a articolelor de modă o perioadă mai lungă. 

Atragem businessuri și branduri de fashion în ecosistemul nostru circular și în susținerea revânzării.

Contribuim social prin donarea către ONG-uri de articole de bază fără valoare de revânzare. 


Viziunea noastră este Moda pentru mai bine (Fashion for the better), concept ce ilustrează un nou mod de a consuma moda: calitate mai bună, investiții mai bune și un viitor mai bun pentru planeta noastră.

Realizări si aspecte de business

1.Prima rundă de finanțare de la investitori privați de €300.000 a permis dezvoltarea MVP și susținerea operațiunilor, marketing și dezvoltarea tech in 2022.

2.Evenimente offline, social selling și alte inițiative de marketing au construit notorietatea și credibilitatea brandului și au crescut gama de produse din platfromă și numărul de utilizatori în cursul anului 2022 și în primul trimestru din 2023. 

3.Integrarea cu succes a unei echipe combinate cu experiență în tehnologie, relații cu clienții și finanțare.

4.Până la 10 branduri fashion integrate în platforma Dressingz, susținând revânzarea via vouchere de reduceri.

5.Proiect pilot pentru donații, după modelul “Tu vinzi, noi donăm” realizat în parteneriat cu Crucea Rosie. 


Produs/servicii

Dressingz operează printr-un website și app customizat și are un showroom fizic și depozite în sediul din București. Produsele de lux sunt autentificate de către cei mai buni specialiști în domeniu, din SUA. O selecție de articole sunt de asemenea verificate fizic, intern, de echipa Dressingz la vânzare, acest serviciu urmând să fie monetizat.

Serviciul Concierge, momentan gratuit, dă posibilitatea userului să aducă produsele la Dressingz pentru a-i fi pozate și listate. Dincolo de produsul core, o serie de servicii adăugate completează experiența clienților: negocierea ghidată, oferte de tip pachet, serviciu de promovare, certificate de autenticitate la cerere, carduri cadou și altele.

În dezvoltare sunt sistemul de loializare și recompensare, cât și pașaportul de sustenabilitate al utilizatorului, care va ilustra impactul acțiunilor sale de circularitate. 


Model de business 

Dressingz aduce împreună, într-un marketplace controlat, vânzători si cumpărători uniți de pasiunea lor pentru fashion /lux și dorința de a contribui la un consum responsabil de modă. 

Principala linie de venituri a Dressingz este comisionul progresiv de revânzare. Modelul nostru de business constă într-un comision de vânzare de la vânzători (paână la 20%), cu listare gratuită a articolelor pe platforma. Cumpărătorii pot accesa direct articolele dorite și produsul este expediat fie direct de vânzător sau de către noi (dacă este depozitat la noi) via curier. Plata este integral online și retururile sunt permise 24h după primirea produselor. 

Linia secundară de venituri B2C include: Concierge (acum oferit gratis pentru client), promovare, autentificare, curățătorie, detox specializat al garderobei.

Analizăm și potențiale surse de venituri B2B, ca urmare a parteneriatelor cu brandurile de fashion. Pin integrarea unor funcționalități suplimentare (dulap virtual, CRM) intenționăm să monetizăm datele în relația cu parteneriatele cu branduri de fashion și să creăm o bază pentru venituri din abonamente. 

Pe parte socială, donăm ONG-urilor articole care nu mai au valoarea de revânzare, articole oferite de comunitatea noastra în schimbul punctelor filantropice/ discounturilor. Oferim opțiunea si vânzătorilor noștri să doneze o fracțiune din caștigul lor, atunci când produsul lor este vândut. 


Caracteristicile pieței 

Piața globală de modă pre-owned va ajunge la €182 miliarde (BCG x VC, 2022) cu o creștere anuală de 18%. Piața europeană de pre-owned este estimată la €18 miliarde, iar cea din CEE la €2 miliarde. Ținta noastră pe CEE adresează o populație de 11 milioane cu venituri ce depășesc 100,000 EUR. Dressingz intenționează să ajungă la 300,000 de utilizatori în 7 ani. 

Piața de revânzare va crește mai rapid decât retailul larg de haine, 11x cu 30% creștere YoY (McKinsey Report, 2022). Top trei trenduri globale sunt social shopping, modă circulară și pașaport de autenticitate (McKinsey Business Fashion, 2022).


Concurența

Concurența noastră la nivel global sunt marii jucători internaționali: 

Rebelle

Vestiaire Collective

The Real Real

DePop/Etsy

Thread Up/Remix


Pe piața românească jucători ca:

Luxura Elite

•"Nu mai port" FB group, alte grupuri FB & si pagini private Instagram

CHECK Vintage

La Vestimenta

Vintello

Zestre

OLX

Dressingz se diferențiază prin produse de lux autentificate, serviciul concierge, o experiență optimă la nivel de utilizare a serviciului, angajamentul filantropic (1x1), și o propunere inovatoare de circularitate pentru parteneriate cu branduri de top.


Tracțiune

La 31 Decembrie 2022, am avut următoarele rezultate: 

Useri: 2.854 

Articole: 5.747 

Valoare stocuri: 700.000€ 

Articole comandate 580 

Vânzări brute (GMV): 74.000 € 

Valoare medie comandă (AOV): 166€

Urmăritori: 5.000 pe Instagram


La Martie 31, 2023:

Utilizatori TTD: 3.231

Articole: 7.781

Valoare stocuri: 860.000 €

Articole comandate: 785

Vânzări brute GMV (TTD): 91.840 €

Valoare medie comandă (AOV): 131€

Urmăritori: 5.800 pe Instagram


Obiective & future roadmap

Obiectivele Dressingz în următoarea perioada sunt:

1.Accelerarea notorietății brandului și creșterea bazei de utilizatori prin integrare parteneriate și scalare

2.Optimizare UX

3.Creșterea adopției și accelerarea vânzărilor, ajungând la un ARR de minimum €500k

4.Completarea echipei


Cum: 

•Intenționăm să încheiem primul parteneriat cu un brand de lux internațional în următoarele 12 luni. Echipa noastră de experți îl include pe Octavian Cornea, expert în lux, la branduri de lux, Chanel, Louis Vuitton, Zegna și Omega; cu suportul lui construim abordarea strategică pentru parteriatele cu brandurile. Ne propunem să încheiem până la 10 parteneriate cu branduri internaționale până în 2027.

•Împreună cu dezvoltările tech pentru dulap virtual, funcționalități pentru serviciul de swap și alte dezvoltări pe CRM Dressingz va avea o bază puternică pentru monetizare a serviciilor atât pentru vânzători (swap, concierge plătit, promovare), cât și pentru cumpărători și parteneriatele cu branduri (monetizare date, sales leads).

•Modelul de business pe care l-am dezvoltat până acum este pregătit să scaleze. În următorul an, Dressingz va scala în prima țară din CEE și alte 2 țări din regiune vor urma până în 2027.

•Mixul de marketing va include prezența digitală și offline, cu o combinație de influenceri din zona sustenabilității și evenimente offline, și cu un accent pe dezvoltarea segmentului pentru GenZ.

Pentru realizarea acestor obiective ne vom continua consolidarea echipei cu compentențe tech, suport clienți și dezvoltare produs.


News and updates:

https://www.profit.ro/insider/companii/dressingz-si-bankata-lanseaza-campanii-de-finantare-21122511


Social media:

Facebook: https://www.facebook.com/dressingzstore

Youtube: https://youtube.com/@dressingz8567 

TikTok: https://www.tiktok.com › @dressingz

Instagram: https://instagram.com/dressingz_store

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/dressingz/

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre această campanie sau să investești

Creează-ți cont

Ai deja un cont? Autentifică-te!

Pentru a respecta reglementările în vigoare, detaliile complete ale campaniei de finanțare participativă sunt afișate numai utilizatorilor înregistrați.